Prvi internet meč na svetu dva Univerziteta
Beograd / Dalas , 20. Oktobar 2006.
 

 

UNIVERZITET U BEOGRADU - UNIVERZITET TEXAS U DALASU

 

PRVI INTERNET MEČ NA SVETU IZMEDJU DVA UNIVERZITETA

8½ - 7½

U petak, 20. oktobra 2006. godine sa pocetkom u 20.00 sati poceo je prvi mec na svetu izmedju dva univerziteta preko interneta i video konferencijske veze. Pred oko 350 gledalaca sahovski tim Univerziteta u Beogradu ostvario je pobedu od 8,5 : 7,5 protiv najprestiznijeg americkog univerziteta u sahu.



Na svecanom otvaranju govorili su dekan Masinskog fakulteta prof. dr Milos Nedeljkovic, kao predsednik organizacionog odbora i domacin meca, rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Popovic i minister inostranih poslova Srbije Vuk Draskovic koji je i povlacenjem prvog poteza svecano otvorio mec.

   
Dekan Mašinskog fakulteta prof dr Miloš Nedeljković
 
Rektor Univerziteta u Beogradu
prof dr Dejan Popović
 
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković



Ministar Draskovic je pred pocetak meca porucio ekipi naseg univerziteta "cuvajte se, jer Amerikanci su uvek Amerikaci". U tom trenutku putem video konferencijske veze cule su se ovacije iz Dalasa.

Atmosfera u Amfiteatru "A" Masinskog fakulteta gde je bila stacionirana nasa ekipa mogla bi da se uporedi sa najvecim sahovskim dogadjajima koji u Srbiji odavno nisu vidjeni. Publika u Amfiteatru mogla je bez problema da prati svih 16 partija, promene rezultata i sliku iz Dalasa tokom celog meca. Veliki broj zainteresovanih je bio u holu fakulteta gde su prikazivane i uzivo analaizirane partije na SMART demonstracionim tablama firme AGE iz Beograda koja je i ovog puta nesebicno pomogla organizaciju ovog nesvakidasnjeg dogadjaja.

   
Analize ispred Amfiteatra "A" na SMART demonstracionim tablama firme AGE d.o.o



Svaka nasa pobeda je nagradjena glomoglasnim aplauzom. Desavalo se da je cak i onima koji su doziveli poraz upucivan aplauz. Tako je velemajstoru Bojanu Vuckovicu posle poraza u sjajno odigranoj partiji protiv Indijca Pancantana prislo stotinu gladalaca da ga podrzi i cestita na dobroj igri.

Stekao se utisak da je posle otvaranja ekipa Univerziteta Texas iz Dalasa bila odlicno pripremljena za mec jer je imala odlicne pozicije na vise tabli. Medjutim, tempo igre (40 minuta za celu partiju uz beneficiju od 5 sekundi za svaki potez) I znacaj meca uticao je na velike preokrete koji su se desavali te veceri. Posle skoro sat i po igre Balind Nadj Hedjesi i Aleksandar Vrbljanac pobedama donose preokret i ukupnu pobedu u mecu. U tom trenutku u Amfiteatru "A" se prolomio gromoglasan aplauz.

   
Aleksandar Vrbljanac
 
Šahovska ekipa Univerziteta u Beogradu
 
Ljilja Drljević



Sahovska publika u Beogradu je pokazala da je najbolja na svetu! To je skoro potvrdio i aktuelni prvak sveta Vladimir Kramnik koji je rekao da to nije sreo ni na jednom turniru sem u Beogradu - da publika aplaudira na pobedu. Videlo se da je Beograd zeljan ovakvih sahovskih dogadjaja.

Sudija meca u Beogradu je bio Sinisa Joksic, medjunarodni sudija. On je delegiran od strane Univerziteta Texas iz Dalasa. Predstavnik Univerziteta u Beogradu u Dalasu je bio medjunarodni sudija Frank Guadalupe, trenutno prvi sahovski sudija SAD.

Kapiten ekipe Univerziteta u Beogradu je bio Ivan Markovic, internacionalni majstor, a koordinator Nebojsa Baralic, medjunarodni sudija.

1
VUCKOVIC
0:1
PANCHANTHAN
2
JEREMIC
1:0
ALVAREZ
3
PAVLOVIC
1:0
STOPA
4
DANILOVIC
1/2:1/2
ZIVANIC
5
PODINIC
0:1
BOSKOVIC
6
PRELEVIC
1/2:1/2
KULJASEVIC
7
NADJ HEDJESI
1:0
SIMUTOWE
8
RADIVOJEVIC
1/2:1/2
BARTHOLOMEW
9
MARTIC
0:1
SHNEIDER
10
BLESIC
0:1
KIEWRA
11
VRBLJANAC
1:0
CHUA
12
STRBAC
1:0
TOOLIN
13
SIBINOVIC
1/2:1/2
GOGTE
14
MITIC
0:1
MILISITS
15
DRLJEVIC
1:0
DOIBANI
16
STOJANOVIC
1/2:1/2
LOPEZ

 

8.5:7.5

 

SVE PARTIJE

   
Dekan Mašinskog fakulteta prof dr Miloš Nedeljković
 
Rektor Univerziteta u Beogradu
prof dr Dejan Popović
 
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković
   
Pogled na prostor gde su igrači i projekcije
 
Analize ispred Amfiteatra "A"
 
Deo ekipe Univerziteta u Beogradu

 

Više slika u FOTO GALERIJI .

Članak koji je izašao u Dalasu (na engleskom)

 

 

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je već dugi niz godina prvorangirana američka visokoškolska ustanova u šahu Univerzitet Teksas u Dalasu prihvatila ponudu Univerziteta u Beogradu da se 20. oktobra 2006. godine uz video konferencijsku vezu odigra šahovski meč na 16 tabli izmedju naših i njihovih studenata preko vodećeg američkog internet servisa "Internet Chess Club".

Sama organizacija meča podrazumeva direktan prenos svih 16 partija, koje će biti projektovane putem video bimova u amfiteatru "A" Mašinskog fakulteta, kao i analiza partija od strane naših vodećih velemajstora. Oni će na 2-3 interaktivne elektronske demonstracione table koje rade na dodir (SMART "touch-screen" tehnologija) u glavnom holu komentarisati partije za zainteresovanu publiku. Amfiteatar "A" u kome se odigrava meč, može da primi i do 800 posetilaca. Nadamo se da će ovaj nesvakidašnji dogadjaj biti pravo osveženje za ljubitelje šaha u glavnom gradu.

U uvodnom delu programa biće izvšreno podsećanje na šahovski meč SFRJ - SAD, koji je odigran 1950. godine putem telegrafa, uz prisustvo legendi našeg šaha Svetozara Gligorića, Borislava Ivkova, aktuelnog evropskog prvaka u konkurenciji veterana, dr Srećka i Vere Nedeljković, Nikole Karaklajića i mnogih drugih.

Za tim Univerziteta u Beogradu nastupiće i velemajstori Bojan Vučković, prvak Univerziteta u Beogradu, član aktuelnog državnog šampiona u šahu beogradskog "Partizan Partner Inženjeringa" i Veljko Jeremić, višestruki omladinski prvak SCG.

Za ekipu Univerziteta Teksas u Dalasu nastupiće i naša dva internacionalna majstora koja se nalaze na skolovanju u SAD, Draško Bošković i Marko Živanić.

Sastavi timova:

Univerzitet u Beogradu
Univerzitet Teksas u Dalasu


Za sve zainteresovane koji žele da prate meč uživo preko interneta mogu to uraditi preko američkog internet servisa "Internet Chess Club".

Prevedeno uputstvo za dobijanje besplatnog naloga




Organizatori meča:

Univerzitet u Beogradu
Mašinski fakultet u Beogradu
Zavod za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja
Inicijativa za šah - Odličan potez
Šahovski savez Beograda
Univerzitetski sportski savez Beograda
Sportsko udruženje studenata "Mašinac"

Tehnička podrška: AGE d.o.o. Beograd