ALISA MARIĆ DOBITNIK SVETOSAVSKE NAGRADE
Beograd, 27. Januar 2007.

 

PRIZNANJE SA MALOG EKRANA

Naša proslavljena šahistkinja se uspešno oporavlja posle teške povrede zadobijene u saobraćajnom udesu

Naša proslavljena šahistkinja, velemajstor i profesor Alisa Marić, medju dobitnicima je Svetosavske nagrade Republike Srbije. Ovo izvanredno priznanje potcrtava njen veliki jubilej, 20 godina na čelu šahovske reprezentacije i veliko angažovanje u promociji uvodjenja šaha u osnovne škole, naveo je u obrazloženju nagrade ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović.

 

Alisa Marić nije mogla da prisustvuje svečanosti, Svetosavsku akademiju održanu u Sava centru, pratila je putem malih ekrana. Saobraćajni udes u kojem je nastradala samo dva dana ranije, prikovao ju je za postelju.

 

 

•  Sa velikom radošću sam očekivala ovaj dogadjaj, tim pre jako žalim što nisam mogla da prisustvujem ceremoniji uručenja nagrade. Primila sam mnogo poziva podrške i zahvalila bih se svima i ovim putem.

 

Stravičan sudar u centru Beograda zatekao je Alisu Marić na mestu suvozača. Povredjene su tri osobe, naša poznata šahistkinja najteže. Ako ima sreće u nesreći, onda se zadobijena povreda kuka i ključne kosti u konkretnom slučaju smatra blagom. Posle propisanih 4-6 nedelja strogog mirovanja, Alisa će ponovo “biti ona stara”.

 

•  Nisam naučila na odmaranje, pogotovu ne u ovom obimu. Vreme prekraćujem čitanjem a za koji dan ću početi sa šahovskim pripremama. Neće biti lako iz ležećeg položaja ali sam srećom dovoljno pokretna da rukujem laptop kompjuterom. Udes me je omeo u brojnim planovima, kada se oporavim moraću mnogo toga da nadoknadim.

 

Naša šahistkinja namerava da se uključi u ovogodišnji Gran- pri ciklus svetskih turnira a ukoliko sve bude teklo po planu nije nemoguće da će zaigrati i na Evropskom prvenstvu u Drezdenu koje startuje u aprilu. Poželimo joj brz oporavak.