Sa konferencije za štampu - 01.07.2011. Beograd

Na konferenciji za štampu održanoj 1. jula, u restoranu "Golf" na Košutnjaku, selektori šahovskih reprezentacija Ana Benderać i Boško Abramović, u prisustvu Miodraga Vukotića predsednika ŠSS; Obrena Ćetkovića, direktora reprezentacija; velemajstora Ljubomira Ljubojevića, generalnog sekretara Evropske šahovske Unije Save Stoisavljević, šahista, elektronskih i pisanih medija, objavili su spisak reprezentativaca koji će u novembru ove godine, braniti boje Srbije na Ekipnom prvenstvu Evrope koje se održava u Grčkoj.


Dobrodošlicu prisutnima poželeo je Miodrag Vukotić, predsednik Šahovskog saveza Srbije:
- Teški trenuci zatekli su sport uopšteno ali mi se čini da se oni najbolnije prelamaju u šahu. Nemoguće je ukratko reći zašto. Sve ono što je dobro i zbog čega su naši šahisti osvajali najsjajnija odličja, nekako se izgubilo. Setite se da smo '78 godine u meču SSSR protiv "ostatka sveta" imali tri predstavnika u ekipi - "ostatak sveta". Ne odustajemo od borbe za napredak srpskog šaha uz podršku onih kojima nije cilj da spotiču već pomognu.
Na početku druge polovine godine, rešili smo da predstavimo reprezentacije i damo im prostor i mir da se zajedno sa trenerima na priprema podrede zadatku koji ih čeka na jesen.
Uz sredstva koja dobijamo iz Ministarstva omladine i sporta, finansijska podrška generalnog sponzora (Beogradska autobuska stanica) je veoma značajna jer omogućava da program iz kalendara takmičenja sprovedemo na kvalitetnijem nivou.
U pozivu smo najavili prezentaciju dvoje mladih koji će predstavljati Srbiju na Omladinskom prvenstvu Sveta koje se održava u Indiji. Dosadašnja praksa bila je takva da smo na to takmičenje slali pobednike Omladinskog prvenstva Srbije na kome ćesto nisu učestvovali najbolji, pa su i očekivani rezultati izostali. To je jedan od razloga zašto je Izvršni odbor napravio presedan i odlučio da u Indiju pošalje intermajstora i aktuelnu prvakinju šampionku Srbije Jovanu Erić (19 godina), i intermajstora Miloša Roganovića kome je ovo završna godina u konkurenciji omladinaca (do 20), verujući da će upravo oni najbolje i najuspešnije reprezentovati Srbiju. Kako ne bi bili prepušteni trenutnoj šahovskoj formi, zamolili smo velemajstora Damljanovića, čije je šahovsko iskustvo neprocenjivo, da im deo svog znanja prenese, a to se upravo ovih dana i dešava - istakao je predsednik ŠSS, zamolivši Jovanu i Miloša da odigraju kratku partiju dok priča teče a njihovog trenera da u nekom momentru proceni poziciju.


Direktor reprezentacija Obren Ćetković istakao je prisutnima da problemi koji su nastali u šahu, kao i sportu uopšte, samo su posledica ekonomske krize u kojoj se država nalazi a koji se neminovno preslikavaju se na sve sfere pa i sport.
- Predsednik ŠSS i ja razgovarajući u više navrata zaključili smo da najlošije rezultate daje nezadovoljan igrač. Nezadovoljan zbog materijalne situacije, zbog loših priprema ili problema u porodici, svejedno. Moja uloga je da obe ekipe napravim kompaktnim, obezbedim im odgovarajuće pripreme, trenera, kao i određene finansijske benificije. Šta više, u zavisnosti od mesta koje zauzmu naše reprezentacije, nadoknade za učešće u državnom timu biće uvećane. Uložiću svo svoje umeće i sposobnosti da se odabrani osećaju prijatno u dresu reprezentacije Srbije, i zajedno sa Šahovskim savezom sigurno obezbediti sve elementarne uslove za nesmetanu igru. A od njih, za početak očekujemo, da se u konačnom plasmanu vrate na poziciju koja im po rejtingu pripada - bio je precizan direktor reprezentacija Ćetković.

Novine u muškoj reprezentaciji saopštio je Boško Abramović, selektor muške reprezentacije:
- Kada su mi ponudili mesto selektora, razmišljao sam par dana pre odgovora jer, od 2001. godine nisam previše aktivan u događanjima van šahovske table a koje se tiču šaha. Kada sam uvideo sve probleme između šahista, između saveza, između šahista i saveza, odlučio sam da prihvatim i pomognem koliko je u mojoj moći. U reprezentaciji sam video 12 igrača i stupio sa njima u pregovore koje ću u određenoj meri podeliti sa vama.
Krenuću od Markuša koji je postavio nerealno visoke finansijske uslove. Smatram da svi reprezentativci moraju imati apsolutno iste uslove a to što je Markuš tražio Savez ne može da iznese. Vučković je odbio moj poziv jer, kaže, "ima nešto protiv Saveza". Rekao sam obojici da smatram kako ne može sve ići u jedan koš, da se drugi problemi ne rešavaju kroz reprezentaciju koja uvek treba da buede nešto posebno.
Zatim, razgovarao sam sa Ivaniševićem koji je prihvatio poziv, takođe i Damljanović, Kovačević, Perunović i Šolak.
Odlučio sam se za ovu petorku jer mislim da među njima vlada harmonija. Ističem da su se odazvali bez dodatnih zahteva, prihvatajući uslove koje su predsednik Saveza i direktor reprezentacija ponudili, a koji su sasvim korektni. Nadam se najboljem u Grčkoj a raspored po tablama saopštiću kasnije - zaključio je Abramović.

Selektor ženske reprezentacije, Ana Benderać pozdravivši prisutne, zahvalila se reprezentativkama što su se odazvale pozivu u punom sastavu.
- Šest igračica ušlo je u uži izbor jer su, po mom mišljenju, ispunile sve kriterijume za učešće u reprezentaciji. Moja obaveza i privilegija je da odaberem samo pet. Želela sam spoj mladosti i iskustva a pet prisutnih šahistkinja su moj konačan izbor. Prozvaću ih po rejtingu: Nataša Bojković, Irina Čoluškina, Anđelija Stojanović, Ljilja Drljević i Jovana Erić. Mislim da će dati maksimalan doprinos na Evropskom prvenstvu. Želim da igraju na prvim stolovima kao i prošle godine, stim da rezultat na kraju bude u našu korist jer, na Olimpijadi smo do poslednjeg meča bile u igri za medalju. Konačan raspored po tablama, objaviću u propisano vreme - završila je Benderać.

Učešće u konferenciji uzeo je i velemajstor Ljubomir Ljubojević, legenda srpskog šaha:
- Izražavam zadovoljstvo što je danas, na ovom mestu, Šahovski savez Srbije skupio elitu srpskog šaha. Iako mnogi muškarci nisu prisutni, predstavljeni su od strane našeg selektora koji ih danas zastupa. Posebno moram da pozdravim dobru vest, a to je da je "BAS", generalni sponzora Saveza, i to na način koji je presedan u šahovskoj istoriji.
Selektoru je uvek teško da izabere konačan sastav. Iz ličnog iskustva i onoga što sam video kod drugih, siguran sam da svako ko je nacionalni kapiten mora da ima podršku svih saveza u Srbiji. Bez obzira što su neki u početku bili za a drugi protiv, kada je već neko pobedio većinom glasova, mora da dobije pismenu podršku svih saveza. Zašto? Jednostavno, da bi se dala verodostojnost njegovoj funkciji. Jasno je koje su dužnosti saveznog kapitena; prva je da ima jaku ličnost i ne padne pod uticaj bilo kog saveza, kluba ili pojedinca, posebno ne pod uticaj bilo kog medija a oni često menjaju svoja mišljenja, favorizuju lokalne heroje, tj. šahiste. Nadam se da je Boško Abramović godinama stvorio čelični otpor i oklop i da neće biti podložan spoljnim pritiscima, već će zadržati lićnu slobodu o odlučivanju. Ali takođe, posle će morati da obrazloži svoje postupke, mada, rezultat će reći najviše. Ne treba da se začudi ni ako se posle lošeg rezultata traži njegova smena, to je sasvim logično i očekivano i to ne samo u šahu. Tako je u svim sportovima. Ne sećam se da je ijedan selektor, ma kako dobar bio, trajao duže od dva takmičenja. Sećam se Pere Smederevca koji je jedini trajao dve Olimpijade jer smo na jednoj uzeli bronzanu a na drugoj srebrnu medalju. Treći put nije osvojio medalju i odmah je smenjen. Ipak, osnovno je u svakom domenu zadržati integritet i nedozvoliti mešanje. Da bi tako bilo, potrebno je da svi pokrajinski savezi podrže selektora. Razmišljao sam čak da bi bilo ispravno, ukoliko neki savez ne podrži selektora, da on ima mogućnost da ne izabere irgače sa tih područja za učešće u reprezentaciji. Ne pod obavezno da to i uradi, ali da ima i tu mogućnost.
Red mora da se nađe u šahovskoj organizaciji da bi funkcionisala onako kako treba. Svako mora da zna koje su njegove dužnosti. Primera radi, vođa puta brine o pripremi putovanja, smeštaja i svih tehničkih detalja, šahisti da sve funkcioniše u šahovskom smislu a Savez treba da obezbedi određenu infrastrukturu administrativne prirode koja će pomoći reprezentaciji u svakom smislu. Potrebno je da sve institucije rade svoj posao, jer u suprotnom koče razvoj. Tako je svuda u društvu, ne samo u šahu. Nalazimo se u sistemu gde mnogi rade posao za koji nisu kvalifikovani. Ne postoji poverenje i to je, čini mi se, glavni razlog nezadovoljstva klubova koji su osnovna ćelija svakog sporta pa i šaha. Logično bi bilo da klubovi učestvuju u nadgradnji reprezentacije i Šahovskog saveza.
Ako nema uzajamnog razumevanja između klubova i Saveza opet nam se pišu crna vremena. A to je zbog toga što nešto škripi na nekim delovima puta. Mislim da se to može raščistiti ovakvim skupovima. Iskrenom i čistom politikom. Vi sad pokazujete želju da krenete tim putem što mi se dopada i hoću da vas podržim u svakom smislu. Nisam dovoljno prisutan u Srbiji da izbliza vidim šta se dešava, ali se i sa daljine dosta toga primeti i mogu da se prate promene.
A mnoge nelogičnosti se događaju. Imali smo pre neki dan u medijima članak velemajstora Matanovića koji je pominjao ogromne cifre đaka, učesnika akcije - šah u školi. Ta akcija je u redu, ali velemajstor Matanović je velemajstor. Da li ste ikada čuli da neki profesor Univerziteta drži lekcije u osnovnoj školi? Ja nisam. Velemajstor Matanović je došao na čelo Centra za unapređenja šaha odavno i čudi se kako Botvinik deli lekcije. Nejasna mi je poruka tog članka. Verovatno posredno upućena kritika Savezu. Međutim, on je bio taj koji je trebao da se za tu akciju založi. Logično je bilo da od ta dva miliona dece, velemajstor izdvoji deset najboljih, koji će nas predstavljati na višem nivou. Međutim, to se ne događa. Kritike padaju sa svih strana iako mnogi nemaju prava ni da komentarišu. To su kontradiktorne pojave. Bavite se nečim a ne zante šta je vaša dužnost. Logično je da se velemajstor brine o nekom višem statusu šaha a ne da deli deci garniture po osnovnim školama i da ih uči kako da igraju šah. Logičnije je da će preuzeti igrače sa nekim nivoom i pokušati da ih podigne dalje. Ovo je samo jedna od mnogih apsurdnih slika čiji sam sada posmatrač, a bio sam i akter dok sam bio u žiži šahovskih dešavanja.
Postoje neadekvatni prilazi problemima koji su goreći. Naša šahovska organizacija i sredina ima takvu prošlost i verovatno isti potencijal u organizacionom smislu i entuzijazmu. Mi smo zemlja koja je mogla da napravi presedan u šahu da smo se bavili našim, lokalnim problemima. Treba zaboraviti sve i ići napred. Teško je kritikovati kolegu ili komšiju, ali ako postoje čisti argumenti za to, onda je to obaveza. Ali isljučivo sa pravim argumentima. Ako se stvari ne pričaju na mestima i skupovima gde treba da se o tome govori, ako štampa ne obaveštava verodostojno, što se često dešava kod nas jer, štampa može da prećuti stvari za koje nije zainteresovana ili joj smetaju a obelodani informacije koje joj odgovaraju i idu u korist njenim tezama, i ne samo njenim već određenih šahovskih funkcionera, institucija... Ne želim da budem suviše crn u oceni situacije ali dobro je da svi znamo gde smo i koji su problemi.
Prema svom iskustvu stekao sam ove zaključke koje sam izneo u kratkim crtama i ne znam kako će se one interpretirati, ali kod mene dugo traje želja da kažem šta sam proživeo, šta mislim i da se nešto od mog iskustva prenese na gerenacije koje dolaze - poručio je velemajstor Ljubojevi?.


Prisutnima se obratio i Anđelko Mučibabić, generalni direktor Beogradske autobuske stanice:
- Pozdravljam vas ispred preduzeća BAS i pre svega, šahovskim reprezentacijana želim puno uspeha. Uz vas smo punog srca, čiste duše i isključivo zbog ljubavi prema šahu. U društvu smo svi skloni sujeti koja se mora skloniti sa strane. Ove ekipe predstavljaju našu zemlju i najvažniji je timski duh. Apelujem na sve da pomognu da se reprezentativci osećaju opušteno i da im se stvori atmosfera za kvalitetan rad. Samo u takvim uslovima i sa takvom klimom moći će da nas reprezentatuju dostojno. Molim i predstavnike štampe da reprezentacijama da slobodan prostor i vetar u leđa pozitivnim tekstovima - bio je kratak Mučibabić još jednom ističući zadovoljstvo što je i on ispred BAS-a deo šahovskog tima.

Na samom kraju, konferencije velemajstor Damljanović pogledao je partiju Erić - Roganović i proglasio poziciju jednakom.

Vukotić se zahvalio učesnicima konferencije kao i prisutnim medijima ( TV "Avala" "Pravda", "Sportski žurnal", "Sport", "Politika"..).