POSETA IZVRŠNOG DIREKTORA FIDE VIKTORA BOLOGANA SRBIJI

Beograd, 15-16. oktobar 2019.
 


Izvršni direktor FIDE, velemajstor Victor Bologan, posetio je Srbiju 15-16. oktobra 2019. godine gde je imao nekoliko sastanaka sa srpskim zvaničnicima iz oblasti sporta i obrazovanja.

Prvi sastanak je bio u Ministarstvu omladine i sporta gde se sastao sa pomoćnikom ministra, gospodinom Predragom Peruničićem, nekada svetski poznatim rukometašem. Razgovarali su o stanju šaha u Srbiji, potencijalima Srbije za organizaciju velikih šahovskih događaja kao i o većoj pomoći Šahovskom savezu Srbije od strane Ministarstva.

Nakon toga održan je sastanak u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije gde je Victora Bologana ugostio direktor Zavoda, dr Zlatko Grušanović sa saradnicima. Zavod je u šahovskim krugovima poznat po tome što je pre 13 godina uradio projekat na osnovu koga je šah našao svoje mesto u srpskim školama kao izborni predmet. Na sastanku se govorilo o trenut noj situaciji i reformi školskog sistema u Srbiji i novom mestu šaha u obrazovanju. Zavod će formirati Komisiju koja će se u narednom periodu baviti izdradom novih programa za decu i za obuku nastavnika.

Usledila je radna večera sa predstavnicima Šahovskog saveza Srbije na kojoj je predsednik Saveza, dr Dušan Cogoljević upoznao Bologana o trenutnoj situaciji i planovima za budućnost. Cilj Šahovskog saveza Srbije je da se u narednom periodu organizaciono i rezultatski vrati u vrh svetskog šaha.

Sledećeg dana, poslednji u nizu sastanaka održan je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gde je ponovo bilo reči o budućoj ulozi šaha u obrazovanju u Srbiji. Pomoćnik ministra prosvete, dr Milan Pašić je iskazao neskriveno zadovoljstvo što šah u Srbiji ima podršku FIDE i državnih struktura i obećao maksimalnu pomoć i podršku resornog ministarstva.Već za sledeću nedelju zakazani su sastanci predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kako bi se napravio plan aktivnosti i krenulo u izradu novih nastavnih programa.

Na svakom koraku u Srbiji primetno je da ljudi vole šah i oseća se velika želja za povratkom na stare staze uspeha kada su velemajstori Gligorić, Matanović, Ivkov, Ljubojević, Milunka Lazarević, Vera Nedeljković, Alisa Marić pripadali samom vrhu svetskog šaha, a Srbija i Beograd bili domaćini najjačih šahovskih dogadjaja.

Vest o poseti izvršnog direktora FIDE možete pogledati i na veb sajtu FIDE www.fide.com >>>