IN MEMORIAM
JANOŠ KUBAT (1930-2019)
 

U sredu, 2. oktobra 2019. godine šahovski svet je izgubio jednu legendu: svetsko poznati stonoteniski trener, novinar i šahovski organizator, Janoš Kubat je otišao iz Sente na večita šahovska polja.

Janoš Kubat je rođen u Senti 13. aprila 1930. godine, čime je čuvenog svetskog prvaka, Garija Kasparova preduhitrio za tačno 33 godine. Mada je u svom rodnom gradu važio za velikog šahovskog talenta, prvi zapaženi uspeh postigao je kao trener mesnog stonoteniskog kluba: kao osnivač istog, klub je za samo nekoliko godina vodio do titule ekipnog šampiona tadašnje “Velike” Jugoslavije, a kasnije je postao dugogodišnji savezni kapiten jugoslovenske i grčke stonoteniske reprezentacije. Najuspešniji učenik mu je bio Ištvan Korpa koga je od malih nogu vodio sve do titule Evropskog šampiona.

A onda 1980-ih godina je ime svog omiljenog grada velikim slovima ucrtao na šahovsku mapu sveta: vešto koriteći svoju poznatost i svoje ogromno iskustvo, 1980. godine organizovao je u Senti Evropski kup za omladinke, a samo dve godine kasnije i prvi Svetski kup za omladinke. Oba turnira pratilo je neviđeno interesovanje svojih sugrađana, koji su svakog dana u velikom broju popunili gledalište senćanske šahovske arene.

Ali to je bio samo “skroman” početak u odnosu na to kako je nastavio, jer je u sledećih desetak godina svoje ime pretvorio u svetsko poznato: četiri puta je imao ključnu ulogu u organizaciji šahovskih olimpijada (1984. i 1988. godine u Solunu, 1990. godine u Novom Sadu, a 2002. godine na Bledu), a 1992. godine je svoje ime zauvek upisao u šahovsku istoriju, kada je uz asistenciju 19-godišnje Zite Rajčanji iz Budimpešte vratio legendarno tajanstvenog i nikad nepobeđenog svetskog prvaka, Bobija Fišera iz dvodecenijskog dobrovoljnog šahovskog egzila da odigra revanš meč sa Borisom Spaskim na Svetom Stefanu i Beogradu.

Janoš Kubat je organizovao i čuveni dvomeč između Judite Polgar i Borisa Spaskog u Budimpešti 1993. godine, a bio je i počasni gost mnogobrojnih šahovskih takmičenja, kao što su Šahovska Olimpijada u Manili i Ekipni šampionat Evrope u Debrecinu 1992. godine, turnir za osvajanje titule svetskog šampiona 2005. godine u dalekom argentinskom gradu San Luisu itd.

Da je Janoš Kubat bio uspešan u raznim oblastima života, o tome svedoči i činjenica da je bio veoma cenjeni novinar, a od početka 1991. godine do sredine 1992. godine (“en passant” između Šahovskih Olimpijada u Novom Sadu i revanš meča Fišer-Spaski) čak i glavni i odgovorni urednik novosadskog dnevnog lista “Mađar So”.

 

---------------

Sahrana Janoša Kubata će se obaviti u subotu, 5. oktobra u 13,00 časova na Gradskom groblju u Senti u Arpadovoj ulici.

.